" Astro Beyagac "
  • tr
  • en

Beyağaç

Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği

Denizli İlimize bağlı BEYAĞAÇ Acıpayam, Çameli, Kale, Tavas, Köyceğiz ilçeleri ve Muğla ili ile çevrilidir.

Beyağaç, tarım ve hayvancılığa elverişli arazi yapısı ile eski çağlardan itibaren yerleşime açık bir yöre olmuştur. 6 Haziran 1972 tarihinde Belediye olarak teşkilatlanmış olan Beyağaç, 20.05.1990 tarihinde ilçe olmuştur. 05.08.1991 tarihinde Kale ilçesinden ayrılıp fiilen ilçe olarak faaliyete geçmiştir.

Beyağaç İlçe yüzölçümü 437 km2. Toplam arazinin % 91’i orman arazisi, % 8’i tarım arazisi , tarım dışı meskun alan toplam arazinin % 1 dir. Beyağaç İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Beyağaç ve çevresinde "Yörük kültürü" olarak da adlandırılabilecek "Toroslar göçebe kültürü" öne çıkmaktadır. Yaşam tarzı, örf-adet ve gelenekler bu görüşü desteklemektedir. Beyağaç ve çevresi hem kültürel hem de coğrafik  olarak geçiş bölgesidir. Sandıras Dağı, Çiçekbaba zirvesine yakın bölgedeki Kartal Gölü çevresinde yaklaşık 7 asırdır yöre halkı tarafından yapılan Yörük-Türkmen Kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılmaktadır.

İlçede 1275 aile çiftçilikle 800 aile küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşmaktadır. En önemli geçim kaynağını tütün üreticiliği oluşturmaktadır. Çok azda olsa tütün yanında buğday, arpa, mısır ve karpuz yetiştirilmektedir.

Beyağaç’ın en önemli coğrafi, kültürel, doğal, turistik değerleri;
Topuklu Yaylası; etrafındaki heybetli ağaçları, havası, soğuk ve kaliteli içme suyu kaynakları ile ünlüdür. İlçe merkezine 20, Muğla Köyceğiz ilçe merkezine 30 km mesafededir. Rakamı yaklaşık 1700 m’dir. 20 hektar genişlikte bu yayla kamp ve karavan alanı olarak kullanılmaktadır. İçerisinde 12 adet bungalow, üstü kapalı yemek yeme ünitesi, çocuk oyun parkı, kır kahvesi, tuvalet ve duşları, çeşmeleri ile geniş miktarda çadır alanları bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda 4 yıl Tübitak burada doğa kampları düzenlemiştir. 28 Haziran 3 Temmuz 2022 tarihleri arasında da Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından Beyağaç Belediyesi ev sahipliğinde, Kalabey Yerel Eylem Grubu Derneği ve Beyağaç Kadın Girişimi, Üretim ve İşletmecilik Kooperatifi işbirliğiyle ‘Sandras Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’ organize edilmiştir. Yapılan bilimsel ölçümlerde Topuklu Yaylası’nın gökyüzü gözlemlerinin en iyi şekilde yapıla bileceği  ülkemizin en nadir yaylalarından biri olduğu tespit edilmiştir. Bu konuda Merkezi Amerika’da bulunan Dark Sky Assocation’a (Karanlık Gökyüzü Parkaları Kurumuna) başvurarak Topuklu Yaylası’nın uluslar arası karanlık gökyüzü parkı ilan edilmesi ile Beyağaç’ın ulusal ve uluslar arası boyutlarda astro turizm merkezi olması konusunda girişimlere başlanılmıştır.

Kartal Gölü ;
Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma alanı ve Kültür ve turizm Bakanlığı İzmir II nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.
Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ormanı buradadır. Kartal Gölü ve “Anıt Orman” civarı, bitki florası bakımından çok zengindir. Sahada, karaçamın saf meşcereler oluşturması, aralarında 250- 1300 yaşları arasında “anıt ağaç” niteliği gösteren nadir orman ekosistemi özelliği göstermektedir.
Kartal Gölü çevresinin Flora ve Faunası : Florasında yaklaşık 750 takson kayıtlıdır. Bunlardan 68'i ülke çapında nadir olarak bulunur. Nadir bitkiler arasında, birkaç istisna dışında yalnızca yöreye özgü yaklaşık 21 takson yer alır.

Çicekbaba Zirvesi; Kartal Gölü’nün zirvesinde bulunmaktadır. Bu Zirve, kimilerine göre ermişler, evliyalar yurdu,  kimilerine göre dertlere deva, hastalara şifa dağıtılan yer; kimilerine göre Tanrıların etrafı gözlediği mekandır. Çiçekbaba Zirvesine yakın bölgedeki Kartal Gölü çevresinde yaklaşık 7 asırdır yöre halkı tarafından yapılan Yörük-Türkmen Kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılmaktadır. En somut olanı, eşsiz zengin bitki varlığı sebebiyle özellikle yabancı bilim adamlarının ayrılamadığı inceleme araştırma bölgesidir.

Eşenler Göleti; Etrafı çam ormanlarıyla kaplı günübirlik piknik alanı ve çadırlı kamp için çok uygun güzel bir doğal bölgedir.

Karagöl; 15 hektarlık alanda, “Çiçekbaba” ve “Armıtcık” zirveleri arasında “Gökçay “ vadisinin kuzeyindeki bölgesindedir. İlçeye l6 km mesafede, rakımı l334 olup çok güzel ve gizemli bir görünümü vardır. Etrafında yaşlı karaçam ağaçları bulunur.

Boyalı dere:  Kendi adı ile anılan ağaçların orman oluşturduğu, gökyüzüne ulaşmak için karaçam ağaçlarıyla boya ağaçlarının yarıştığı ilginç bir vadidir. Kartal gölünden akan kar suları ve vadiden çıkan kaynak sularıyla beslenir, soğuk suyu ile tanınır.

Gökçay: Ilıca deresi ve Boyalı derenin sularının birleşerek oluşturduğu kısmen kanyonları ile dikkat çeken doğa parçasıdır.

Doğançay: Henüz yolun dahi girmediği doğal bir vadidir. Dağ keçilerinin doğal yaşam alanıdır. Sandal ağaçları ise ayrı bir değeridir.

Beyağaç’ta her yıl,
Sandras Kartal Gölü Eren Günlüğü Etkinlikleri
Geleneksel Hüseyin Çokal Yağlı Güreşleri Festivali yapılmaktadır.